2 ANATOMIE

Anatomie

Hoe zit de rug in elkaar?

De menselijke wervelkolom bestaat meerdere wervels, met tussen elke twee wervels een tussenwervelschijf. Van boven naar onderen bestaat de wervelkolom uit:

• 7 nekwervels (cervicale wervelkolom)
• 12 borstwervels (thoracale wervelkolom)
• 5 lendenwervels (lumbale wervelkolom)
• het heiligbeen, een vergroeiing van 5 wervels (sacrum)
• het stuit- of staartbeentje, een vergroeiing van 4 of 5 wervels (os coccygis) 

Wervels

Door de vorm van de wervels en omdat ze boven elkaar zijn gepositioneerd, ontstaat er een hol kanaal dat door de wervelkolom loopt.

Wervelkanaal

Dit kanaal noemt men het wervelkanaal, hierbinnen bevindt zich het ruggenmerg. De wervels beschermen het ruggenmerg en dragen het lichaamsgewicht. De wervelkolom van de mens heeft een 's-vorm'. Door deze vorm worden schokken die ontstaan bij lopen of rennen geïsoleerd van de hersenen. De krommingen in deze s-vorm worden aangeduid met de termen: ‘lordose’ en ‘kyfose’. Een lordose is een holling, zoals in de nek en lage rug. Een ‘kyfose’ is een bolling, zoals bij de borstkas (thorax) en het heiligbeen (sacrum).

Tussenwervelschijven

Tussen elke twee wervels zit een tussenwervelschijf, deze wordt ook wel ‘discus’ genoemd. De discus kan vergeleken worden met een luchtkussen. De bouw van een discus kun je vergelijken met de bouw van een ui. Als je een ui doormidden snijdt zie je allemaal ringen. De kern van de discus een geleiachtige massa.
De tussenwervelschijf zorgt voor het opvangen van schokken van de gehele wervelkolom en de mogelijkheid om te kunnen bewegen in de wervelkolom. Dus de tussenwervelschijf zorgt voor schokdemping en heeft daarnaast een scharnierfunctie.

Hoe gaat het opvangen van gewicht in zijn werk?

De druk op de tussenwervelschijf (bijvoorbeeld bij zitten, tillen of dragen) wordt omgezet in een trekspanning op de buitenste ‘lamellen’ (annulus fibrosus) van de discus.
Vergelijk het met het gaan zitten op een bal, de drukspanning van het gewicht wordt omgezet in een trekspanning op het plastic van de bal. Als de belasting te veel wordt scheurt de bal open.

'Flat-tire syndroom'

Een ‘gescheurde’ (= hernia) bal is vergelijkbaar met een lekke band. Dit wordt het ‘flat-tire’ syndroom genoemd. Deze ‘lekke band’ zorgt voor een verminderde stabiliteit van de wervelkolom. Probeer maar eens met een lekke band de bocht om te gaan op de fiets.
Volgende hoofdstuk Rugpijn
Share by: